fredag 8 januari 2010

uppstartNu har jag börjat! Till att börja med så var det dax för en fullskaleritning. Fram med stickpassaren, med ritpapper på rulle från IKEA och en miniräknare.

Först gjordes en offset-tabell med minutiös precision utifrån en uppförstorad planriting i KOG, måtten multiplicerades med 0,8 för att få rätt skala och sen ritades skrovet upp på ett fyra meter långt papper. Resultatet såg klart inbjudande tilltalande ut men verkade en aning lågt. Meningen var att djupet från relingen till kölribban skulle vara 13cm, men det var snarare 11cm. Min dotter behöver knappast en extrem rollkajak som andra kajak med tanke på hennes något bristande erfarenhet(den första paddlades säkert i fem minuter). Jag insåg att något var fel och upptäckte att min ritning inte stämde med de angivna måtten. Om det beror på en bristfällig kopieringsmaskin eller om det har blivit något fel under tryckningen av boken har jag lite svårt att uttala mig om eftersom jag lånat ut min KOG till en kompis.

Efter ivrigt surfande hittade jag till min glädje en Toni Vakipartas hemsida med massor av av filer med de flesta kajakerna i KOG för båtritningsprogrammet DelftShip. Givetvis fanns inte nr.67 med men det finns massor av andra modeller för den ambitiöse. DelftShip är ett program för beräkningar av våt yta, hastighet, djupgående och vattenlinje etc. Man kan även lägga in en egen bild på en båt (eller varför inte KOG 67) och göra sina egna beräkningar. Det försökte jag en bra stund faktiskt, men det blev för avancerat för en novis som mig. Det jag främst ville åt var offset-tabellerna och möjlighetan att räkna på djupgåendet och att få till ett lämpligt trim. Sen tänkte jag ska det va så här? Ribb och duk-kajaker handlar väl om känsla och frihet.?!? Följaktligen höjde jag relingen på min fullskaleritning och satte igång med att hitta balanspunkten och masik och allt vad det nu är och så får det bli som det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar