tisdag 8 december 2009

Den förra kajaken


En grönlandskajak eller qajaq som entusiasterna kallar det, byggs utifån ett visst antropomorfiskt system, dvs. man utgår från vissa kroppsmått. Problemet med barn är ju att de växer ju hela tiden. Det gör det extra svårt att bestämma måtten på kajaken eftersom den helst ska kunna användas åtminstone några år. Dessutom bör den vara konstruerad så att barnet lätt kan ta sig ur kajaken om den skulle välta. Vidare bör den vara lite bredare än brukligt, vilket gör att den hamnar för högt i vattnet om man inte kortar längden. För en amatör som jag blir det inte helt lätt.

Tyvärr finns inte så mycket hjälp att hitta på nätet heller. De som byggt har verkar det som chansat och hoppats på det bästa, möjligen med undantag av Harvey Golden men, kajaken han byggde ritade han till sin tvååring och min dotter är sju. Hur som helst det fanns i alla fall en ritning att utgå ifrån, så jag förstorade upp kajakritningen i kopieringapparaten och ökade längden lite för säkerhets skull.

Den blev "gôrfräck" som vi säger här, men kommer att vara för liten redan nästa år. Det är bara att göra en till, men som tur finns en lillebror i lämplig storlek så jobbet är inte bortkastat.

Hur blev den då? Svårt att säga, de paddlade fem minuter var och sen blev det inget mer paddlat den sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar