söndag 11 april 2010

Fortsättning spant

Det har gått några veckor sedan jag började på spanten och det har inte gått helt problemfritt.
Jag har dessutom varit i fjällen och lite annat som hindrat mig från att göra färdigt spanten.


För att kunna basa spanten så har jag byggt en baslåda av ett ventilationsrör och en tapetbortagare. Tapetbortagaren är ju egentligen en jättestor vattenkokare som inte slutar koka förren vattnet tar slut. All ångan går rakt in i röret så det blir inte något läckage och det borde bidra till en hög temperatur.

TapetborttagarenJag har höjt upp röret så att ångan säkert ska passera förbi ribborna. Öppningen har jag täppt igen med lite gamla trasor.

Här är en bild av ribborna innan de basats.


Först ska ribborna in i röret för att basas. Vattnet i träet kokar i ångan och efter en stund kan den böjas efter behag. Den ska koka ungefär 2 minuter per mm. Dvs om ribban är 8 mm ska den basas i 16 minuter. Jag undrar dock om inte det är lite för lite för måna ribbor gick av fast jag hade varit noga med att såga ut dem med liggande trä och efter fiberriktningen.

Av någon skum anledning så tyckte programet att bilden skulle vridas, men det är själva böj-jiggen. Dvs den nya jiggen, för den gamla som jag hade till den nya kajaken verkar ha en för liten radie, vilket bidrog till att många ribbor gick av. Jiggen fungerar så att ribban sticks in i skåran och böjs genom att man man drar i läderremmen över den rundade delen av jiggen. Detta görs på båda sidor för att sedan sättas fast i relingarna.


Som synes så fick jag ta till lite tape här och var för att hindra sprickorna att växa, vissa är ok andra har jag fått göra om. En annan sak som blev ett problem var att ribborna i fören är längre än i aktern för att fören ska ligga djupare. Herr Cunningham har en metod för detta men jag utgick från var kölribbans avsånd till relingen och fick slipa lite här och var innan jag pluggade fast spanten. Nu är det klart och jag håller nu på med stävarna och kölribban.

1 kommentar:

  1. Jag brukar göra spanten 7 mm och basa dem ca 7 minuter. Har använt ask och ek. Asken var som en dröm att arbeta med.

    SvaraRadera