måndag 15 februari 2010

Problem!

Igår var jag uppe på jobbet och sågade till alla tapparna på däcksbalkarna, de blev rätt ok tyckte jag i alla fall innan jag satte ihop allt. Tyvärr har jag av lättja använt undersidan som referens mot borrjiggen när jag gjorde tapphålen varpå avståndet till överkanten varierade rätt stort speciellt i fören. Detta medförde att däcksbalkarna hamnade väldigt långt ner. För att kompensera detta placerde jag tappen på nedersidan av däcksbalken isället för ovansidan som jag tänkt. Detta visade sig vara ett feltänk eftersom jag tänkt använda den östgrönländska metoden att fästa balkarna med plugg snett ner genom genom balken och sen genom relingen itället för surrningar.

Som om detta inte var nog så fick balkarna fel längd i fören, vilket fick till följd att relingarna inte riktigt gick ihop i förstäven. Det slutade med att jag fick göra ett nytt tapphål i överkant mellan balk 1 och 2. Eftersom jag har ett extra fotstöd framför det andra med tanke på att Agnes bara växer hela tiden kändes det som om det fick räcka med en balk som ersättning.

torsdag 11 februari 2010

Fortsättning relingar



Det blev ett litet uppehåll men nu är jag igång igen. Jag ändrade vinkeln från 68grader till 65 grader. Därefter limmade på en kil på framänden och hyvlade till formen i bakändan av relingarena. Nu ser språnget mycket bättre ut. Dessutom har jag borrat upp hål till spant och däcksbalkar. Har man en slöjdsal till hands så blir det lite lättare mycket. Bandsåg, plan- och rikthyvel och pelarborr underlättar förstås, men tyvärr kan man aldrig lämna något framme eftersom det är lektioner varje dag.


Nu är det bara att fixa till tapparna till däcksbalkarna så kan jag snart sätta ihop relingarna och så kan jag basa spanten!