tisdag 22 december 2009

snart dags för start

Så har det äntligen blivit jullov och sen är det är bara jul och nyår kvar. Därefter tror jag att jag ska kunna komma igång. Jag har ju redan tjuvstartat lite med offset-tabeller men stickpassaren var kanske inte den mest tillförlitliga, så det är nog bara att göra om igen. Jag har nu införskaffat en ny stickpassare på Nautiska Kompaniet inne i stan och känner mig alltså redo om det inte hade varit för julen som ska klaras av först.

Förra gången jag byggde en ribb och duk-kajak, utgick jag från en ritning av Harvey Golden samt en bygghandbok av Christopher Cunningham. Den var väl detaljerad upplevde jag, men kommer säkert till pass den här gången också, men jag tror nog att jag bygger mer efter eget huvud den här gången. Dessutom har jag ju tillgång till en uppmätning som ger alla de uppgifter som jag kan tänkas behöva veta. Sittbrunnens storlek och höjd på masik och var masik och isserfik ska sitta för att passa min dotter under några år är dock inte helt självklart. Nu ät det nog läggdags så jag får ge mig till tåls några dagar till.

fredag 11 december 2009

Den nya kajaken

Det är nu dags för nästa kajak och jag har snöat in på "Kayaks of Greenland", av Harvey Golden. Vill man göra en replika så är detta en god källa att ösa ur. Svårighetan är att veta vad man vill ha, men om en kajak duger åt Brian Schulz på Cape Falcon Kayak, kan den duga åt mig också. Det kommer alltså att bli hans favoritreplika-kajak som har de mått och den skrovform som jag tänkt mig ungefär. Så här ser den ut i Brians tappning, men min dotter vill dock ha den grön.






Jag är rätt såld på östgrönländska kajaker, men det är ju inte jag utan min dotter som ska ha den. Dessutom kommer den att paddlas med utriggare i alla fall, så egenskaperna är kanske inte avgörande. Men det skadar ju inte om kajaken är riktigt snygg!!

tisdag 8 december 2009

Den förra kajaken


En grönlandskajak eller qajaq som entusiasterna kallar det, byggs utifån ett visst antropomorfiskt system, dvs. man utgår från vissa kroppsmått. Problemet med barn är ju att de växer ju hela tiden. Det gör det extra svårt att bestämma måtten på kajaken eftersom den helst ska kunna användas åtminstone några år. Dessutom bör den vara konstruerad så att barnet lätt kan ta sig ur kajaken om den skulle välta. Vidare bör den vara lite bredare än brukligt, vilket gör att den hamnar för högt i vattnet om man inte kortar längden. För en amatör som jag blir det inte helt lätt.

Tyvärr finns inte så mycket hjälp att hitta på nätet heller. De som byggt har verkar det som chansat och hoppats på det bästa, möjligen med undantag av Harvey Golden men, kajaken han byggde ritade han till sin tvååring och min dotter är sju. Hur som helst det fanns i alla fall en ritning att utgå ifrån, så jag förstorade upp kajakritningen i kopieringapparaten och ökade längden lite för säkerhets skull.

Den blev "gôrfräck" som vi säger här, men kommer att vara för liten redan nästa år. Det är bara att göra en till, men som tur finns en lillebror i lämplig storlek så jobbet är inte bortkastat.

Hur blev den då? Svårt att säga, de paddlade fem minuter var och sen blev det inget mer paddlat den sommaren.

Hej!

Här kommer inom kort (tror jag i alla fall) öppnas en byggblogg med fokus på ett replikabygge av en kajak från Discobukten på västra Grönland. Kajaken finns på Canadian Museum of Civilication och är från 1931. Den finns publicerad i Kayaks of Greenland, av Harvey Golden som nr. 67. Förutom att jag aspirerar på att bygga en replika så skall den även byggas i skala för att passa min snart åttaåriga dotter.